Test af rivejern

Skal du rive et par gulerødder til salaten griber du nok som de fleste ud efter det traditionelle “4 i 1” rivejern. De senere år er der dog dukket nye smarte modeller op på markedet, mest kendt er nok det canadiske mærke “Microplane”. Men mange andre mærker producerer lignende rivejern som også er meget bedre end de gamle rivekasser.

Hvad er så fidusen?
Ja, der knytter sig faktisk en hyggelig historie til udviklingen af disse fikse rivejern, som går således:  Firmaet Microplane startede oprindeligt med at fremstille træraspe til snedkere og tømrere. Men en dag i 1994 skulle en canadisk husmor lave appelsinkage. Frustreret over sit rivejern hentede hun i stedet mandens trærasp og opdagede, at det var det perfekte rivejern. Det kom Microplane for øre og i dag er de en stor producent af populære rivejern. “Hemmeligheden” ved at lave et skarpt rivejern er, at de mange små barberbladsskarpe kanter, er ætsede i stedet for som på traditionelle rivejern at være stansede. Skæret bliver dermed utrolig skarpt og kan på fineste vis snitte sig gennem maden (eller træet) i stedet for at rive eller flå: En idé Microplane efter sigende skulle have fået patent på.

Originalen eller kopier?
Et originalt Microplane rivejern koster ca. 230 kr. i den lokale køkkenudstyrsforretning. For samme beløb kan man få 2 stk. Jamie Oliver rivejern og for ca. 80 kr. kan man få et lignende fra “Cook & Baker”. Efter en test af rivejernet fra Cook & Baker og de to modeller fra Jamie Oliver, kan det konkluderes, alle rivejern fungerer fantastisk godt. Især når man arbejder med hårde ting såsom en god men indtørret parmesanost, så laver de “moderne” rivejern det fineste ostesne. På det traditioneller kasse-rivejern får man efter meget filen en blanding af ostefnuller og større ostestykker. Nok ikke noget som udgør en smagsforskel, men mad må gerne se godt ud og kan arbejdet samtidigt gøres nemmer er det jo en fryd. Herfra kan både James Oliver samt Cook & Baker rivejern anbefales.

Publiceringsdato: 4 januar 2012

3 svar vedrørende “Test af rivejern”

 1. 1
  Af: Houle.

  Fint med sådan en anmeldelse. Vil lige knytte en kommentar.
  Vi købte to Jamie Oliver rivejern for godt et år siden. Efter ganske kort tid knækkede håndtaget af det ene. Fint nok vi fik det byttet. Nu er håndtaget så knækket på det andet, notaen er længst væk så øv.
  Konstruktionen er dårlig, idet rammejernet ikke fortsætter ned gennem håndtaget, men stopper lige indenfor.
  Og det er jo meningen, at man skal holde rivejernet skråt med den ene hånd mens man river. Der er jo også antiskridplastik i den anden ende. Så kan det jo ikke undgås, at der kommer et vist pres lige der hvor rammen går ind i håndtaget. Øv at så lækkert grej ikke er ordentlig gennemført

 2. 2
  Af: lisa.

  Jeg har for knap 2 år siden købt de 2 jamie oliver rivejern. Jeg har været meget glad for dem, men for et par dage siden knækkede håndtaget på det ene jern. Dårlig konstruktion da rammejernet kun går 1 cm ind i håndtaget. Jeg har ikke min bon mere, men jeg henvendte mig alligevel i forretningen for at høre om de havde været ude for ovennævnte problem før. Det benægtede de, så jeg købte ikke noget nyt, da jeg ikke kunne få at vide om der var ændret på konstruktionen. Rigtig ærgerligt for det var et godt rivejern at arbejde med.

 3. 3
  Af: Bjarne.

  Har også købt 2 Jamie Oliver rivejern, som jeg har været glad for. Desværre knækkede håndtaget af på det ene. Det er helt klart en meget dårlig (ubrugelig) konstruktion. Rammejernet går kun 1 cm ind i håndtaget, så det tåler absolut ingen belastning. Rivejernene er købt i Magasin – da bonen desværre er væk kan Magasin ikke hjælpe.

*