Øko æg til påskefrokosten

Prisforskellen på et økologisk æg og et buræg er under to kroner. For hønen, der lægger ægget, er forskellen et spørgsmål om et liv, der er værd at leve. Når du ikke betaler for ægget, gør hønen lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Som altid bliver der i denne påsketid købt æg i lange baner, men desværre er det ofte buræg, der bliver lagt i kurven. Selvom der har været en stigning i salget af øko-æg, er det desværre stadig buræg, der sælges flest af, ifølge Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdschef i Dyrenes Beskyttelse.

Hønernes liv i trange bure betyder at de ikke kan røre sig. Derfor bliver deres knogler og muskler svage, og der er stor risiko for, at de får brud på vinger og ben. Hønerne får også klippet noget af deres næb af, så de ikke kan plukke hinanden.

1. januar 2012 blev de tidligere hønsebure afløses af nye bure, der godt nok giver hønsene en siddepind og en redekasse, men som stadigvæk er et bur med trådnet på alle sider og med alt for lidt plads. I følge Pernille fra Dyrenes Beskyttelse giver de nye regler hønerne en smule mere plads, men kun hvad der svarer til størrelsen på et postkort. Det og så siddepinden og redekassen er en marginal forbedring. Men det er langt fra godt nok vurderer Dyrenes Beskyttelse.

“For at sikre at der bliver produceret flere alternative æg, opfordrer vi forbrugerne til at vende buræg ryggen og gå efter økologiske og frilands æg, hvor hønsene kommer ud og røre sig. Det står klart og tydeligt på pakkerne, hvilken type æg man køber, så der er ingen undskyldning for at lægge buræg i kurven.

Det ser ud som om forbrugerne har glemt, hvor slemt det står til i burægproduktionen og derfor er gået tilbage til at se på prisen og ganske enkelt købe de billigste æg. Det vil være sørgeligt, hvis vi i fremtiden får flere ægproducenter til at tænke på burhøns, fordi de kan se et salg og en fortjeneste i den produktion. Derfor er appellen til forbrugerne fra Dyrenes Beskyttelse: Boykot buræg!

Et liv som burhøne indebærer:
- Ca. 13 måneder i et lille bur sammen med andre høns. Burene står stablet i etager i store haller.
- Næsten ingen plads, 600-750 cm2 pr. høne. (Lidt større end et a4-papir)
- Ingen mulighed for at kunne bevæge sig frit og strække – og baske med vingerne
- Ingen jord at skrabe i
- Intet naturligt lys, for der behøver ikke være vinduer i stalden, men kun elektrisk lys

HUSK: Et burhøneliv er nok et af de mest usle dyreliv, man kan få. Brug derfor de få kroner ekstra og køb æg fra fritgående høns eller øko-æg. God påske :)

Videre på nettet:

Politiken.dk: Buræg og skrabeæg smager knapt så lækkert. De økologiske æg hitter, når fem typer æg bliver udsat for blindsmagning.

LF.dk
: Økologiske mælkeprodukter, æg og havregryn hitter. I Danmark er hver tredje liter solgt mælk økologisk. Det er den højeste andel i hele verden.

okologi.dk
: FLERE VITAMINER I ØKOLOGISKE ÆG. Der er er et højere indhold af bl.a. E- og A-vitamin i økologiske æg i forhold til ikke-økologiske æg. Det viser en analyse fra de svenske fødevaremyndigheder.

okologi.dk:FLERE ØKOLOGISKE ÆG I INDKØBSKURVEN. Salget af økologiske æg har i 2009 overhalet salget af skrabeæg og æg fra fritgående høns.

landbrugsinfo.dk: 5,6 mio. kr. i støtte til økologiske æg- og fjerkræproducenter. I december 2011 trådte en ny støtteordning i kraft til økologiske jordbrugsbedrifter. Tilskudsordningen er en del af det danske landdistriktsprogram 2007-2013.

Publiceringsdato: 15 april 2012
Læs mere om emnerne:

*