Dessert i patentglas (Tiramisu)

Der er ved at brede sig en dille på resturanter, som går ud på at servere små appetitvækkere og desserter i patentglas.


Da jeg forleden skulle lave en dessert til 4 besluttede jeg derfor at prøve at lave det i patentglas. Desserten var den italienske Tiramisu, oprindeligt inspireret af en opskrift fra “Spise med Price”.

Ingredienser (Tiramisu):
500 gram mascarpone (find den ved osten i supermarkedet)
100 gram sukker
16 “ladyfingers” (nogle kalder dem også “kiksestænger”)
Pastauriserede æggeblommer, 2 bægre (svarer til 4 æg)
Pastauriserede æggehvider, 3 bægre (svarer til 4½ æg)
5 kopper stærk kaffe
3 spsk. Portvin (mandellikøren “Amaratto” skulle bruges ifølge Spise med Price, men det kunne ikke opdrives. Portvinen gjorde det rigtigt godt i stedet)

Til pyntning: Ren kakaopulver uden sukker

Fremgangsmåde (Tiramisu):
Sæt kaffen over, den må gerne være STÆRK. Espresso kan eventuelt bruges. Æggeblomme og sukker piskes sammen indtil massen er nærmest hvid. Vend mascarponen i. Pisk æggehviderne i en anden skål med et rent piskeris indtil de er helt stive. Det tager tid, men det kommer til sidst. Kaffe og portvin blandes i en plasticbøtte, som passer til at du kan dyppe kiksene i. Tjek om dine ladyfingers kan være i patentglassene – jeg måtte skære 1 cm. af dem alle.

Bland de stivpiskede æggehvider op i blandingen med mascarpone, sukker og æggeblomme, så det bliver en god creme. Der skal røres lidt for at den bliver jævn. Dyp 2 ladyfingers hurtigt i kaffeblandingen og læg dem i et af patentglassene. Læg 2-3 gode skefulde af creme ovenpå, efterfulgt af endnu 2 laydfingers dyppet i kaffeblandingen og afslut med endnu 2-3 gode skefulde creme. Det samme gøres med de andre patentglas, hvorefter de kan lukkes og stilles i køleskab til de skal bruges. De skal have lov til at trække natten over.

Lige inden servering åbnes glassene og der drysses kakaopulver over desserten. Hvis du bruger en lille si kan det lægge sig som et fint strø-lag. Låget lukkes igen og desserten er klar til servering. En sød italiensk dessertvin passer rigtigt godt til denne dessert. Velbekommen :)

Tip: Du står garanteret med en god portion ladyfingers, kaffeblanding og mascarponecreme tilovers, når du har fyldt patentglassene. Resten kan fint samles i et seperat fad, som pakkes ind i film – så er der også lækker dessert på 2. dagen.

Publiceringsdato: 28 juli 2011

*